Devlet Yetkililerine Güvenli Yeni Kriptolu Telefonlar

Türkiye’de yasa dışı dinlemeler gündemden düşmezken. Hemen her gün farklı kesimlerden farklı isimlerin ses kayıtları internete düşebiliyor. Devletin tepesindeki Başbakan’dan sokaktaki taksiciye kadar herkes yasadışı olarak dinlendiği ülkemizde Devlet yetkilileri için 3 katı daha güvenli yeni kriptolu telefonlar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından tanıtıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni kriptolu telefonu da ilk kez tanıtan Bakan Işık kriptolu telefonların dinlenilmesinin bir casusluk faaliyeti olduğunu söyledi.

Işık, "Bir daha bu telefonların dinlenememesine yönelik şu anda bildiğimiz dünyadaki en gelişmiş kripto çözücü cihazların çözme kabiliyetinin 3 katı kadar güvenlik sistemi geliştirdik. Şu an bu kriptolu telefonun dinlenebileceğine inanmıyorum" dedi.

*Telefonun donanımında çok fazla değişiklik yapmadıklarını anlatan Işık, "Ama bütün yazılımını değiştirdik. Bu telefonların dinlenememesine yönelik dünyada en gelişmiş kripto çözücü cihazların çözme kabiliyetinin 3 katı kadar güvenlik sistemi geliştirdik. Dolayısıylakripto çözücü cihazlarla bu kriptolu telefonun dinlenebileceğine inanmıyorum" dedi.

*Telefonun donanımında da bazı değişiklikler yaptıklarını anlatan Işık, eski telefonda hem kriptolu hem de kriptosuz görüşmeye imkan tanıyan tuş olduğunu söyledi. Yeni donanımda kriptosuz görüşme seçeneğini iptal ettiklerini dile getiren Işık, "Paralel yapı, kripto yazılımında bazı korsan satırlar koymuş. Şifrelerin depolandığı ve daha sonra çözülmesi amacıyla saklandığı bazı satırlar koymuş. Zaten o sayede kriptoların çözülmesi mümkün olmuş. Onların tamamını temizledik, ayıkladık, hepsini sıfırdan ele aldık. Şu anda güvenliği çok yüksek kriptolu telefonu hazır hale getirdik" dedi. Telefonun bir yıllık bir süre içinde hazırlandığını kaydeden Işık, ihtiyaca göre telefonları hazırlayarak teslim aşamasına getirdiklerini kaydetti.

*Bundan sonraki dönemde akıllı kriptolu telefonlara yoğunlaşacaklarını belirten Işık, "Aciliyet dolayısıyla donanım ve tasarımına fazla zaman ayıramadık ama bundan sonraki yapacağımız çalışmada donanım, görünüm ve tasarım da akıllı telefon modunda olacak" diye konuştu. Işık, telefonun şarj süresiyle ilgili bir sorun olmadığını da bildirdi. Donanımında yerlilik oranına bakmadıklarına, güvenli konuşmaya odaklandıklarını anlatan Işık, "Çok fazla yerlilik oranı yok. Daha önceki tasarımdan çok farklı değil. Bundan sonraki aşama akıllı kriptolu telefondur. O zaman tasarım da donanım da değişir" görüşünü dile getirdi

AA

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon