Avrupa Birliğinden Google Planı

Avrupa Parlamentosu, kıtadaki Google tekelinin kırılmasını isteyen bir taslak metin hazırladı. Metinde, Google arama motorunun, dev şirketin diğer ticari hizmetlerinden ayrıştırılması isteniyor. Arama motoru Google Avrupa Parlamentosu’nun (AP) hedefinde.

Avrupa parlamentosu’ndan bir İspanyol ve bir Alman milletvekilinin hazırladığı taslakta amaç, Google'ın Avrupa piyasasındaki nüfuzunun sınırlandırılması ve internet piyasasında rekabetin yeniden oluşturulması.


Parlamentonun Google’ı bölmek gibi bir gücü bulunmuyor ancak, Google’a soruşturma düzenleyerek antitröst baskı uygulayabilir. Google konusundaki endişe ise potansiyel rakipler için insanları yönlendirmesi ve arama sonuçlarında kendi arama hakimiyetini kullanmasıdır.

Almanya bu konuda Google’a karşı en saldırgan ülke olmuş ve Almanya Adalet Bakanı Google’a arama sonuçlarında şeffaf olma konusunda çağrıda bulunmuştu. Hareket destekçilerinden biri olan Avrupa Parlamentosu Alman üyesi Andreas Schwab ise "ayrıştırma göz ardı edilemez" dedi.

Ayrıca Microsoft'da Google’ın Bing üzerinde YouTube'u aramak ve reklamverenlerin veri erişimini engellemek gibi gerekçeler ile Avrupa Birliğine şikayette bulunmuştu. Konuyla ilgili Google için soruşturma açıldı ve soruşturma kapalı olarak devam etti. İnternet devi Kısa bir süre öncede AB’nin aldığı ”unutulma hakkı” kararı doğrultusunda arama sonuçlarından çeşitli bağlantıları kaldırmaya başlamıştı. Google arama sektöründeki ticari hakimiyeti ve gizlilik gibi konular nedeniyle sürekli olarak AB’nin eleştirilerine maruz kalmıştı. Avrupa pazar payının yüzde 90'ini elinde tutan teknoloji devi Google, konuyla ilgili bir açıklamada bulunmazken, Taslak metnin önümüzdeki hafta oylanması bekleniyor.

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon