Domuz Gribi Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?

Mevsimsel  değişiklikle artan Salgın hastalıkların başında gelen hastalık olan domuz gribi ülkemizde son günlerde sıklıkla görünmeye başlandı. Peki Domuz gribi nedir? belirtiler nelerdir ?


Domuz Gribi Nedir ?
 

Domuz gribi, insanlarda mevsimsel gribe benzer sikayetlere yol açan viral bir hastaliktir. Kaynagi, A (H1N1) tipi virüstür. Bu yeni virüs; insan, domuz ve kus virüslerinin karisimidir. Domuz gribi denmesinin nedeni ise, domuzlar arasinda görülen grip virüsüne benzemesidir. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD'de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır.

Domuz gribi belirtileri nelerdir?
Halk arasında ‘domuz gribi’ olarak da adlandırılan, H1N1’in belirtileri arasında
- Ateş,
- Öksürük,
- Boğaz ağrısı,
- Yaygın vücut ağrısı,
- Baş ağrısı,
- Üşüme ve - Yorgunluk gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir.

Acil Müdahale gerektiren belirtiler 
Salgın olarak yayınlan bu hastalık diğer grip türlerinden ayırmak biraz zordur eğer aşağıda bulanan belirtiler hasta da  sık ve sürekli görünüyorsa acil müdahale gerektirmektedir.
Yetişkinlerde görülen acil müdahale gerektiren belirtiler
- Zor nefes almak veya nefes darlığı
- Bilinç bulanıklığı
- Sık ve uzun süreli kusma

Çocuklarda görülen acil müdahale gerektiren belirtiler
- Hızlı veya zor nefes alma
-Vücutta solgunluk ya da morarma Beslenememe
- Uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil
- Huzursuzluk
- Ateşle beraber döküntü görülmesi

Domuz gribi nasıl bulaşır?
Domuz gribi, mevsimsel grip gibi, solunum (hava) yoluyla bulaşır. Hastalanan kisi; öksürürken ve hapsirirken havaya virüslü tükürük zerrecikleri yayılır. Hasta olmayan kişiler bu zerreciklerle temas ederse virüs onlara da bulaşir. Şöyle ki; kişi, grip virüsünün bulaşma oranının yüksek olduğu masa, sandalye gibi yüzeylere dokunduktan sonra ellerini, ağız, göz ya da burnuna götürürse hastalık etkenini kendi vücuduna bulaştırmış olur.

Ne kadar öldürücü?
Dünya Sağlık Örgütü, 2009'da yaşanan küresel domuz gribi salgınında toplam 18 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor. Ancak 2013'te yapılan bazı araştırmalar Dünya Sağlık Örgütü'nün sadece teyit edilmiş domuz gribi vakalarını dikkate aldığını vurguluyor ve gerçek ölüm sayısının resmi verilerin 11 katı olabileceğini ifade ediyor. Mutasyona uğramış bir virüs olduğu için bazı kişilerin bağışıklık sisteminin virüsle başetmekte zorlandığı ve gribin ağırlaştığı düşünülüyor. Özellikle hamile kadınlar ile iki yaş altındaki bebeklerin virüse karşı daha savunmasız olduğu biliniyor. Ayrıca astım, kalp, böbrek ve şeker hastalarının da domuz gribinden daha olumsuz etkilendikleri belirtiliyor. 60 yaş üzeri kişilerin ise virüse yakalanmasının çok zor olduğu ifade ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü vaka sayılarının ölümlere oranının düşük seviyelerde kaldığını ifade ediyor.

Domuz gribinden korunma yolları nelerdir?
Uzmanlar diğer grip türlerinden korunmak için ne yapılıyorsa, domuz gribi için de aynısının yapılmasını öneriyor. ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin sıraladığı bazı tavsiyeler şöyle:
- Yüzünüze olabildiğince az dokunun
- Ellerinizi sık sık yıkayın
- Kalabalık ortamlarda daha az vakit geçirmeye çalışın
- Dengeli beslenin, uykusuz kalmayın

Domuz gribine yakalanılması halinde ise ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) Tamiflu ve Relenza gibi antiviral ilaçları tavsiye ediyor. Bu ilaçların en iyi etkiyi, virüse yakalandıktan sonraki 48 saat içerisinde alınmaları halinde gösterdikleri ifade ediliyor. Domuz gribine yakalanan birçok kişi de herhangi bir özel tedavi olmaksızın iyileşiyor.

Yasal Uyarı
: Bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. İçerikte yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez.

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon