Saatler Ne Zaman İleri Alınacak?

Vatandaşlar kış aylarını geride bıraktığımız bu günlerde "Saatler ne zaman ileri alınacak" sorusuna yanıt aramaya başladı. Türkiye'de 26 Ekim 2014'te saatler bir saat geri alınarak kış saati uygulamasına geçilmişti. Şimdi ise yaz saatinin ne zaman uygulanacağını merak eden vatandaşlar, "Saatler ne zaman ileri alınacak" sorusuna yanıt aramaya başladı. Geçtiğimiz yıl yaz saati uygulamasına yerel seçimlerin yapılmasından dolayı bir gün gecikmeli olarak geçilse de, bu yıl böyle bir durum yaşanmayacak. "Saatler ne zaman ileri alınacak" sorusunun kesin cevabı Bakanlar Kurulu kararıyla belirlendi.


Bakanlar Kurulu kararıyla 28 Mart Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece saatler, 1 saat ileri alınacak. Yaz saati uygulamasına geçiş 29 Mart 2015 saat 03.00'da saatler 1 saat ileri alınacak. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yapılan uygulamaya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, 17 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.Resmi gazete'de, Bakanlar Kurulu'nun 09.03.2015 tarihli söz konusu kararının, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 04.03.2015 tarihli ve 93 sayılı yazısı üzerine, 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanunun 2'nci maddesine göre alındığı kaydedildi.  

YAZ SAATİ NELERİ DEĞİŞTİRECEK?

Yaz Saati uygulamasına geçilmesinin ardından mesai saatleri de değişecek. Yani memurlar 30 Mart Pazartesi gün mesaiye Yaz Saati düzenlemesine göre başlayacak ve bitirecekler. 26 Ekim'de kış saati uygulamasına geçilmesinin ardından mesai saatleri 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirlenmişti. 30 Mart'ta Yaz Saati uygulamasına göre yeniden eski saatlere dönülecek ve memurların mesai saatleri 08.30-12.00 ile 13.00-17.00 şeklinde olacak.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDEN YAPILIYOR?
Türkiye'de Sonbahar'da başlayan Kış Saati uygulaması, İlkbahar ile birlikte değişiyor ve Yaz Saati uygulamasına geçiliyor. 7 ay boyunca devam edecek olan ve Ekim ayında tamamlanacak Yaz Saati uygulamasında saatler bir saat ileriye alınıyor. Yaz Saati'ne geçilmesindeki amaç Bakanlar Kurulu kararıyla 16 Şubat 2014 tarihli ve 28915 sayılı Resmi Gazete'de, 'gün ışığından daha fazla yararlanmak' olarak belirtiliyor. Yani saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf Yaz Saati uygulamasıyla gerçekleşiyor. Öte yandan Yaz Saati ve Kış Saati uygulamaları AB'deki saat düzenlemesine paralel olarak gerçekleştiriliyor.

Yaz saati uygulaması   25 Ekim Pazar günü ise saat 04.00'ten itibaren son erecek ve yerini kış saati uygulamasına bırakarak1 saat geriye ayarlanacak.

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon